Wat?
Loopbaanbegeleiding is een vorm van coaching waarbij op een doelgerichte manier aan de slag wordt gegaan met jouw loopbaanvraag. Samen reflecteren we over waar je nu staat en over hetgeen je graag wil veranderen. We staan stil bij welk doel jij voor ogen hebt. Vanuit die reflecties werken we aan een realistisch actieplan dat je zal helpen in het bereiken van duurzame veranderingen in jouw werkcontext. Dit vraagt van jou een engagement en een betrokkenheid om actief in de spiegel te kijken. Ik creëer een veilig en vertrouwelijk kader waar je vrij kan spreken. Dit vormt de basis van een positieve werkrelatie. Ik hecht dan ook veel belang aan empathie, acceptatie, begrip en feedback om jou verder te helpen ontwikkelen.
Je goed en competent voelen in je werk staat centraal in mijn visie op loopbaanbegeleiding. Ik wil je begeleiden naar een gezonde werksituatie waarbij je een goed evenwicht vindt tussen de eisen van je werk en welke waarden je job in jouw leven brengen. Ik doe dit vanuit een systemisch en contextueel kader. Dit betekent dat ik breed naar je kijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jobinhoud, de werksfeer, persoonlijke thema’s die spelen, de familiale situatie, je fysieke gesteldheid, je sociale netwerk, e.d. Het kan gebeuren dat hierbij blijkt dat er belemmeringen zijn die ervoor zorgen dat je moeilijk verder geraakt in je loopbaanproces. Een psychotherapeutische sessie(s) kan dan meer aangewezen zijn. Dit kan ook bij mij plaatsvinden. Check hiervoor zeker op mijn pagina de informatie over psychotherapie.
Wie?
Je ambieert een nieuwe functie op korte of lange termijn.
Je wil meer zicht krijgen op je opties.
Je bent ontslagen of nam ontslag en je weet niet meteen welke richting je nu uit moet.
Je haalt weinig voldoening uit je job, maar je weet niet welke job er dan wel bij je past.
Je wil weten welke functies er het best passen bij je capaciteiten, je persoonlijkheid en je persoonlijke ontwikkelingsbehoeften.
Je moet vaak in een onaangename sfeer werken en je weet niet hoe ermee om te gaan.
Je wil achterhalen waar je passie ligt op werkgebied.
Er zijn herstructureringen in je bedrijf. Blijf je of wil je veranderen?
Je voelt dat je in de richting van een burn-out gaat en je wil graag bekijken wat je in je job kan veranderen. Of je wil weten dat een verandering van werk beter voor jou zou zijn.
Je wil na een burn-out een sterk plan opmaken om succesvol terug te keren naar je job.
Je komt uit een burn-out en wil nagaan of een andere job zoeken de beste optie is.
Je hebt constant het gevoel om te moeten hollen, zodat je onvoldoende tijd hebt voor gezin, vrienden of familie.
Je hebt het gevoel dat je leeft om te werken en je wil dit veranderen.
... of elke reden die jij belangrijk genoeg vindt om te kijken naar je huidig functioneren binnen je werkcontext.
Heb je recht op loopbaancheques? Dan moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen:
Je woont in Vlaanderen of Brussel.
Je werkt momenteel voltijds / deeltijds als werknemer / zelfstandige of je bent in ziekteverlof, loopbaanonderbreking, tijdskrediet
Je werkte minimum 7 jaar (= 84 maanden) als werknemer of zelfstandige.
Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.
Je bent bereid om loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen. Een loopbaancentrum mag geen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques aanbieden in een andere taal. Twijfel je of je in aanmerking komt voor loopbaancheques? Mail naar lb.cheque@vdab.be of bel naar 02 506 12 05.
Werkwijze
Ik ben een erkend loopbaanbegeleider. Ik ben verbonden met loopbaancentrum Facet.
Je kan bij mij terecht voor loopbaanbegeleiding met/zonder loopbaancheques. Kom je in aanmerking voor loopbaancheques? Kijk het zeker na bij de voorwaarden! De werkwijze en de tarieven zijn namelijk verschillend.
Loopbaanbegeleiding met loopbaancheques
Tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek wil ik je leren kennen. Ik wil weten hoe je leven eruit ziet, wat je werksituatie is en wat je loopbaanvraag is. Ik stel mezelf en mijn werkwijze voor. In dit gesprek toetsen we af of er een klik is tussen jou/jullie en mij. Dit is namelijk de basisvoorwaarde om samen op weg te kunnen gaan. Op het einde van het gesprek beslissen we om een traject te starten. Een kennismakingsgesprek duurt ongeveer 15 minuten en gaat online door. Je kan dit inboeken via mijn online agenda.
Je vraagt je loopbaancheques aan bij de VDAB. Op hun website kan je terecht voor meer informatie of om ze aan te vragen.
Je mailt je loopbaancheques naar mij door. Als dit in orde is, kan je een vervolggesprek krijgen. Je hebt maximum recht op 4u-7u loopbaanbegeleiding. In onderling overleg worden de momenten en de duur van de momenten vastgelegd. Het gesprek is mijn belangrijkste werkinstrument. Dit wordt ondersteund door opdrachten en oefeningen. Indien nodig zal een vragenlijst of een andere tool gebruikt worden. Ik werk niet met uitgebreide vragenlijsten en testen om tot een kant-en-klaar antwoord te komen. Op het einde van dit traject heb je een persoonlijk ontwikkelingsplan om mee op weg te kunnen. Na het traject krijg je een evaluatieformulier toegestuurd om naar je tevredenheid te peilen en na te gaan welke veranderingen nodig zijn. Indien je dit wenst kan je na het beëindigen van de loopbaanbegeleiding een kort terugkoppelingsmoment inplannen.
Loopbaanbegeleiding zonder loopbaancheques
Tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek wil ik je leren kennen. Ik wil weten hoe je leven eruit ziet, wat je werksituatie is en wat je loopbaanvraag is. Ik stel mezelf en mijn werkwijze voor. In dit gesprek toetsen we af of er een klik is tussen jou/jullie en mij. Dit is namelijk de basisvoorwaarde om samen op weg te kunnen gaan. Op het einde van het gesprek beslissen we om een traject te starten. Een kennismakingsgesprek duurt ongeveer 15 minuten en gaat online door. Je kan dit inboeken via mijn online agenda.
In de vervolgsessies gaan we aan de hand van gesprekken, oefeningen, reflecties en opdrachten aan het werk om meer zicht te krijgen op hetgeen er momenteel speelt en welke richting je wenst uit te gaan. De frequentie van de gesprekken en de duur van het traject worden in onderling overleg bepaald. Op het einde van het traject heb je een persoonlijk ontwikkelingsplan om mee op weg te kunnen. Tevens evalueren we op het einde van de loopbaanbegeleiding jouw tevredenheid erover. Indien je dit wenst kan je na het beëindigen van de loopbaanbegeleiding een kort terugkoppelingsmoment inplannen.